Recenzija: realme GT 6T

realme je nedavno lansirao dva telefona iz svoje najnovije GT serije, dugo očekivani GT 6, a istovremeno  i nešto pristupačnijni model sa oznakom GT 6T, telefon koji svakako nije Flagship, ali ima nekoliko premium funkcija koje je realme uspeo da spakuje tako da sve to odlično funkcioniše, a ipak po razumnoj ceni za krajnjeg korisnika.

Ono što prvo upada u oči je svakako atraktivan dizajn telefona. Kako proizvođač navodi, leđa telefona izrađena su specijalnom tehnologijom prevlake ogledala na nano-nivou koja prolazi kroz preko 30 pedantnih procesa da bi se postigao odgovarajući kontrast svetlih i mat metalnih tekstura. Dakle, iako nisu staklena, leđa telefona izgledaju prilično luksuzno. Tu se ističe i modul sa kamerama, koji je  izrađen od nerđajućeg čelika. Primarna zadnja kamera je 50MP sa Soni LIT-600 senzorom i otvorom blende f/1.8, a tu je i ultraširoka (112 stepeni) 8MP kamera sa otvorom blende f/2.  Kamere u saradnji sa realme UI poseduju niz već preinstaliranih režima: Pro režim, Panorama, Macro, Slo-mo, Time-Lapse, Dual-View video, režim za skeniranje dokumenata…  Snimci tokom dnevnog svetla su odlični, a za noćni režim morate imati stabilnu ruku, a i potrebno je nekoliko sekundi za obradu. Kada su video zapisi u pitanju, ove kamere imaju mogućnost snimanja video klipova do 4K rezolucije sa 60 fps, što je zaista impozantno u toj cenovnoj klasi telefona.

Pročitajte i:  ADATA HD770G – Robustan eksterni HD sa RGB osvetljenjem

Prednja kamera je 32 MP i omogućava dobre selfi fotografije. Bokeh snimci deluju odlično, a detekcija ivica je pristojna. Kamera dobro radi pri dnevnom svetlu, dok se pri slabom osvetljenju primećuju mala zamućenja. A čak i ova prednja kamera može da snima video zapise pri 4K rezoluciji u 30 fps, što jeste za svaku pohvalu. Sve u svemu kamere jesu kvalitetne, ali naravno ne na nivou (višestruko skupljih) premium modela telefona, što nismo ni očekivali, ali za većinu korisnika više nego dovoljnog kvaliteta.

realme GT 6T poseduje 6,78” (2780×1264 piksela) 1,5K AMOLED ekran sa LTPO displejom koji ima brzinu osvežavanja od 1-120Hz i koji je bolji od bilo kog drugog ekrana koje smo da sada videli na telefonima u tom cenovnom rangu. Ima gustinu piksela od 450 ppi i prilično je svetao (do 6000 nita). A tu su i specijalne funkcije za zaštitu očiju kao što su “režim spavanja”, prilagođavanje ambijentalne boje i sveobuhvatna zaštita očiju za poboljšanje udobnosti korisnika i smanjenje naprezanja očiju. Ekran poseduje i Corning Gorilla Glass Victus 2 zaštitu,  što znači da je prilično bezbedan čak i pri eventualnim padovima na pod.

Telefon pokreće moćni Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3, proizveden korišćenjem TSMC 4nm procesne tehnologije. On obećava 15% poboljšanja performansi CPU-a i 5% ukupne uštede energije u poređenju sa Snapdragon 7+ Gen 2. Poseduje 8 GB RAM memorije i 256 GB memorije za smeštanje podataka, što je sasvim dovoljno za većinu korisnika. Potrebno je napomenuti da ovaj telefon ima i specijalni 9-slojni sistem hlađenja koji omogućava da se uređaj ne pregreva čak ni pri igranju onih najzahtevnijih igrica.

Pročitajte i:  Recenzija: Honor Magic 4 Pro

realme GT 6T ima i odličan zvuk. Poseduje stereo zvučnike i zaista daje odličan zvuk bez ikakvih izobličenja čak i pri punoj jačini zvuka.

Ima i senzor otiska prsta na ekranu koji brzo otključava telefona, a postoji mogućnost dodavanja do 5 otisaka prstiju. Takođe možete da koristite otisak prsta za lokalne aplikacije i plaćanja u aplikacijama. A ukoliko vam se više sviđa varijanta otključavanja licem, telefon ima i tu funkciju.

Što se tiče baterije, ona je kapaciteta 5500mAh, tako da lako može da izdrži jedan dan sa intenzivnom upotrebom ili 2 dana sa uobičajenom upotrebom. Pošto telefon ima podršku za 120W SuperVOOC brzo punjenje  može se napuniti do 50% za samo 10 minuta, a 100% za manje od pola sata. Postoji i opcija “pametnog punjenja”, koja automatski zaustavljanja punjene na 80%, što je takođe vrlo korisna stvar jer produžava vek trajanja beterije. Ipak moramo napomenuti da se na žalost, punjač ne isporučuje u kutiji, pa ga morate posebno dokupiti ili koristiti neki stari punjač koji već imate.

Od dodatnih funkcionalnosti veoma nam se svideo integrisani infracrveni (IR) predajnik, što je vrlo praktično jer tako telefon možete koristiti umesto daljinskog upravljača za TV, klima uređaj ili sl.

Telefon pokreće realme UI 5.0 baziran na Androidu 14, a obezbeđeno je 3 ažuriranja za Android i 4 godine bezbednosnih ažuriranja. Pored ostalog poznato je da realme UI 5.0 nudi poboljšane alate za bezbednost i privatnost, a prisutan je i “Air Gesture”, kao uobičajeni skup softverskih funkcija prisutnih u drugim realme telefonima.

Pročitajte i:  Recenzija: Realme 9

Sve u svemu ovaj telefon nas je više nego prijatno iznenadio jer je zaista vrhunski u svojoj klasi, nudi mnogobrojne premum mogućnosti, a sve to ipak po razumnoj ceni. Trenutno je kod dostupan po promo ceni od 54.999 din.